Tvärflöjt

Åk 3 till Gy3 Lektionstid i överenskommelse med lärare.

Tvärflöjten är ett av de äldsta instrument man känner till och som lika ofta hörs spela melodi som stämmor i orkester- och ensemblemusik. Även i mindre ensembler, till exempel tillsammans med akustisk gitarr.

Du kan börja spela tvärflöjt (enskild undervisning) i åk.3. Då får du en 20 min lektion en viss dag och tid i överenskommelse med läraren.

Första två gångerna får en förälder vara med på lektionen för att kunna hjälpa hemma med instrumenthanteringen.

Du lär dig att blåsa och utveckla en fin klang i tvärflöjten, att spela efter gehör och efter noter, och så småningom att utvecklar du en bra spelteknik. Det går bra att hyra instrument från kulturskolan.

Du kan delta i kulturskolans olika arrangemang, digitala och live, som hjälper dig att utvecklas som individ. Vi har regelbundna arrangemang som riktar sig till allmänheten.

Tvärflöjtsensemble

Förutom flöjtlektionerna, har du rätt till att vara med i tvärflöjtsensemblen. En sådan lektion börjar med uppvärmning (andningsteknik, hållning, skalor, treklanger, långa toner). Efter det övar vi på låtar gemensamt. Det kan vara enstämmigt eller flerstämmigt, det kan vara med pianokomp eller CD komp, eller bara tvärflöjter. Du lär dig musikens grunder, notläsning, rytmer och harmonier.

Lektionstiden kan variera beroende på hur många elever som deltar i flöjtensemblen, från 30 min till 60 min.

Genom att spela i flöjtensemble kan du upptäcka gemenskapen och spelglädjen med likasinnade kompisar och man kan knyta vänskap för hela livet. Du lär dig även att uppträda på scenen.

Trivia om tvärflöjt

Idag är en tvärflöjt gjord av metall, men för länge sedan tillverkades den av trä. Därför tillhör tvärflöjten fortfarande träblåsfamiljen. Det finns en rad olika varianter av detta silverglänsande instrument, från den allra minsta, som kallas för Piccola, till det allra största, Kontrabasflöjten. Det finns en mängd flöjter tillverkade helt eller delar av det av silver, guld, trä eller t.o.m. kristall, som påverkar markant flöjtens klang/ton.

Inspiration

Zachary Kellog (11 år) 

Zachary Kellogg - Hungarian Pastoral Fantasy Part Two

Sir James Galway/Humlans flykt

Geoff Warren/Jazz:

Jean-Pierre Rampal spelar Enescu 

Flöjt på Kulturskolan i Laholm 2007-2016 Retro flöjt 


Läs mer på vår hemsida laholm.se/barn-och-utbildning/kulturskolan/,
eller ladda ner anmälningsblankett direkt här: blankett för anmälan.