Saxofon

Åk 3 till Gy3 Lektionstid i överenskommelse med lärare.

Saxofonen är det yngsta träblåsinstrumentet men har blivit mer och mer populärt, framför allt i jazz, pop och rock, där instrumentet kan spela en stor roll.

Eftersom saxofon är ett ganska tungt instrument, används en halsrem som bär upp instrumentet när du spelar. I vissa fall är en ganska liten i nio-årsåldern. Starta då med klarinett, som fungerar på samma sätt som saxofonen. När du sedan växt till dig, så är övergången till saxofon ganska enkel.

Som nybörjare börjar vi alltid utan noter. Vi lär oss hur instrumentet fungerar, hur du blåser för att få en fin ton. Sedan lär vi oss några melodier på gehör. När tiden känns mogen, då kan du köpa en klarinettbok, där du får lära dig hur noter fungerar.

När man spelar ett blåsinstrument, behöver man spelkompisar. Därför ser vi gärna att du vill vara med i någon av våra ensembler. Det låter så mycket mer när man är fler som spelar.

Går du på högstadiet eller gymnasiet och vill börja, skräddarsyr vi undervisningen just för dig. Du som går gymnasiet och vill börja brukar vi försöka ge förtur, eftersom du bara har några år kvar i skolan.

Du kan hyra altsaxofon av oss (250 kr/termin), om du vill.

Trivia om Saxofon

Adolphe Sax uppfann saxen 1846. Vidareutveckling från klarinetten och det yngsta blåsinstrumentet.


Läs mer på vår hemsida laholm.se/barn-och-utbildning/kulturskolan/,
eller ladda ner anmälningsblankett direkt här: blankett för anmälan.