Klarinett

Åk 3 till Gy3 Lektionstid i överenskommelse med lärare.

Klarinett är ett mångsidigt instrument som används inom flera olika musikstilar, alltifrån folkmusik till jazz, pop och klassisk musik.

Som nybörjare börjar vi alltid utan noter. Vi lär oss hur instrumentet fungerar, hur du blåser för att få en fin ton. Sedan lär vi oss några melodier på gehör. När tiden känns mogen, då kan du köpa en klarinettbok, där du får lära dig hur noter fungerar.

När man spelar ett blåsinstrument, behöver man spelkompisar. Därför ser vi gärna att du vill vara med i någon av våra ensembler. Det låter så mycket mer när man är fler som spelar.

Går du på högstadiet eller gymnasiet och vill börja, skräddarsyr vi undervisningen just för dig. Du som går gymnasiet och vill börja, brukar vi försöka ge förtur, eftersom du bara har några år kvar i skolan.

Om du efter några år vill prova på saxofon, så är övergången ganska enkel. Blåstekniken är densamma.

Eftersom saxofon är ett ganska tungt instrument, använder man en halsrem som bär upp instrumentet när man spelar. I vissa fall är man ganska liten i nio-årsåldern. Då kan man starta med klarinett, som fungerar på samma sätt som saxofonen. När du sedan växt till dig, så är övergången till saxofon ganska enkel.

Du kan hyra klarinett av oss (250 kr/termin), om du vill.

Trivia om Klarinett

I blåsorkestern ska det vara många klarinetter och den gör sig bra i klarinettensemble eftersom den finns i många olika storlekar från en liten ess-klarinett till den stora kontrabasklarinetten. Den vanligaste typen av klarinett som används inom musik- och kulturskolans undervisning är stämd i Bess(Bb) och kallas följaktligen för en Bess-klarinett.


Läs mer på vår hemsida laholm.se/barn-och-utbildning/kulturskolan/,
eller ladda ner anmälningsblankett direkt här: blankett för anmälan.