Piano

Åk 3 till Gy3 Lektionstid i överenskommelse med lärare.

Akustiskt piano, digitalpiano och keyboard tillhör gruppen tangentinstrument. Instrumenten används som solo- eller ensembleinstrument i allt från rockband till symfoniorkester. Som pianist kan du vara din egen orkester genom att spela både melodi och ackompanjemang samtidigt.

Som nybörjare är det lätt och roligt att komma igång med spelandet tack vare pianots tydliga klaviatur. Målsättningen är att du ska få inblick i flera olika musikstilar. Senare kan du specialisera dig på att till exempel spela klassiskt.

Hur funkar ett piano? Vi tittar in i pianot och vad som händer när man trycker på en tangent. Du får i regel börja med att kompa, så du får känna hur det känns att spela med två händer. Sedan lär vi oss några melodier på gehör. Fem fingrar på varje hand, det är mycket att hålla reda på! Då har vi små roliga övningar, där man tränar varje finger. När tiden känns mogen, då kan du köpa en pianobok, där du får lära dig hur noter fungerar.

Högstadiet och gymnasiet

Går du på högstadiet eller gymnasiet och vill börja, skräddarsyr vi undervisningen just för dig. Du kanske bara vill lära dig att kompa med ackord, eller så vill du kunna spela melodier med ett ”snyggt” komp. Du som går gymnasiet och vill börja, brukar vi dessutom försöka ge förtur, eftersom du bara har några år kvar i skolan.

Mer info

Du kan inte hyra detta instrument av oss. Du måste ha ett tangentinstrument hemma, för att få börja. Det finns en del att välja på. Förutom ett vanligt akustiskt piano, funkar det med ett keyboard eller ett digitalt piano. Är du osäker hjälper vi dig med att hitta det som passar dig bäst.

Trivia om piano

Ett piano har ungefär 12 000 delar varav 10 000 är rörliga. Det är många delar som tillsammans måste fungera perfekt för att det ska bli ett vackert ljud.


Läs mer på vår hemsida laholm.se/barn-och-utbildning/kulturskolan/,
eller ladda ner anmälningsblankett direkt här: blankett för anmälan.